Gå til innhold

2.2.2 Pause, stopp, skjul

Krav:

For bevegelse, rulling eller automatisk oppdatering av informasjon gjelder begge de følgende punkter:

  • Bevegelse, blinking, rulling: Ved enhver form for bevegelse, blinking eller rulling av informasjon som (1) starter automatisk, (2) varer i mer enn 5 sekunder og (3) presenteres samtidig med annet innhold, finnes det en mekanisme som brukeren kan benytte til å sette den på pause, stoppe eller skjule den, med mindre bevegelsen, blinkingen eller rullingen er del av en handling der den er nødvendig.
  • Automatisk oppdatering: Ved enhver form for automatisk oppdatering av informasjon som (1) starter automatisk og (2) presenteres samtidig med annet innhold, finnes det en mekanisme som brukeren kan benytte til å sette den på pause, stoppe eller skjule den, eller til å styre oppdateringsfrekvensen, med mindre den automatiske oppdateringen er del av en handling der den er nødvendig.
Kilde: Direktoratet for forvaltning og IKT (åpnes i nytt vindu)

Hva betyr dette kravet?

Mange nettsider bruker roterende bilder og roterende bannere som en viktig del av sitt formuttrykk. Bevegelse i designen gjør at blikket lett trekkes mot dette området av nettsiden, men for en bruker med lese- og skrivevansker reduserer denne bevegelsen lesbarheten. For enkelte personer kan bevegelse i nettsiden gjøre at de ikke finner det de leter etter. Det skal derfor alltid være mulig å stoppe eller sette på pause alle bevegelser som er å finne på nettsiden din.

Bildeeksempel:

Bilde med symbol for start og pause av roterende bilde.

Klikk på bildet for å få opp en større versjon.

Gå til toppen av siden